Circulair hardhout: een nieuwe standaard voor de bouw

Circulair hardhout: een nieuwe standaard voor de bouw

Circulariteit is een uitdaging waar hedendaagse bouw- en sloopbedrijven veel mee bezig zijn. Eén van de partijen die zich daar actief mee bezig houdt is de Coöperatie Insert. “We zijn begonnen als een stichting, opgericht door sloopbedrijven die actief met circulariteit aan de slag wilden,” vertelt Koen Rooseboom, circulariteitscoördinator bij de Bork Groep. “Van daaruit is later de Coöperatie ontstaan, waarin bedrijven als Bork samenwerken om materiaalstromen op een hoogwaardige manier opnieuw in te zetten.”

Het hergebruiken van hardhout

Hardhout is al decennia een geliefd materiaal in de bouw, maar veel van dit hout verdwijnt na sloop in de verbrandingsoven of wordt afgevoerd als afval. Zonde, vinden ze bij Coöperatie Insert. Want dit hout – vaak van uitstekende kwaliteit – verdient een tweede leven. Samen met bedrijven als Bork en CirQ Wood zetten zij zich in om circulair hardhout op grote schaal terug te brengen in de bouwketen. En met succes.

Hardhout is namelijk een van de meest kansrijke materialen voor circulaire toepassingen. Vanaf de jaren ’80 wordt het veel gebruikt voor kozijnen en deuren, en die gebouwen worden nu massaal gedemonteerd of gerenoveerd. “Het hardhout dat vrijkomt is van uitzonderlijke kwaliteit,” zegt Brent Boerkamp, oprichter van CirQ Wood en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het hardhoutproject binnen Insert. “Het komt vaak uit Azië, Afrika of Zuid-Amerika en is vaak van betere kwaliteit dan veel van het nieuwe hout dat nu op de markt is.”

Toch werd dit hout tot voor kort grotendeels afgedankt. Insert zag kansen en startte in 2020 een onderzoek naar hoogwaardig hergebruik. De oplossing? Het hout wordt gestript van lak en verf, ontdaan van metaal, in samenwerking met onze partner Woodjoint gevingerlast en gelamineerd. Zo ontstaan nieuwe balken die bijvoorbeeld als kozijnhout maar ook als latten die als plinten of plafonds kunnen dienen. “Wat we maken is een halffabricaat,” legt Brent uit. “We leveren het in bekende maten aan timmerfabrieken en andere houtverwerkende industrieën, zodat hun reguliere productieproces zo min mogelijk wordt verstoord.” Een relatief nieuwe aanpak die in de praktijk goed blijkt te werken. “Circulair hoeft niet ingewikkeld te zijn,” vertelt Brent trots.

De vraag naar het hergebruikte hout is inmiddels groter dan het aanbod. Koen: “We zien dat grote aannemers er steeds vaker om vragen.” Het circulaire hardhout is namelijk niet alleen duurzaam, maar ook kwalitatief zo goed dat het zelfs in nieuwbouwprojecten wordt toegepast. “Daar zijn we echt trots op,” zegt Koen.

Duurzaamheid in de praktijk

Naast de kwaliteitsvoordelen biedt circulair hardhout ook grote milieuvoordelen. “We besparen CO₂ op vier fronten,” vertelt Brent. “De CO₂ die in het hout is opgeslagen blijft behouden, omdat het niet wordt verbrand. Er hoeven bovendien geen nieuwe bomen te worden gekapt, het hout is al droog en hoeft niet meer eerst 2 á 3 maanden in energieverbruikende droogkamers teruggedroogd te worden, én we besparen enorm op transport omdat het niet over zee getransporteerd wordt.”

Binnen het land zijn de lijntjes bovendien ook zo kort mogelijk. Insert werkt met vijf hubs door het hele land, waar het hout wordt verzameld, gesorteerd en voorbereid voor hergebruik. En dat is niet alles. “Het hout dat we produceren is FSC 100% Recycled gecertificeerd,” zegt Brent. Een certificering die veel voor de Coöperatie betekent. “Het laat zien dat we niet alleen bewust met onze materialen omgaan, maar er ook nog eens een hoogwaardig product van weten te maken op een duurzame manier.”

De toekomst van circulair hardhout

Hoewel de focus nu op kozijnhout ligt, wordt er al volop geëxperimenteerd met andere toepassingen. “We draaien pilots om te kijken hoe we nog meer van het hout kunnen benutten en de verspilling tot een minimum kunnen beperken,” vertelt Brent. Een proces dat steeds meer potentie laat zien. “We staan op een omslagpunt: de producten worden steeds beter en het ene na het andere nieuwe idee rolt eruit.”

Met de groeiende vraag en de continue doorontwikkeling van producten lijkt circulair hardhout dan ook een blijvende plek in de bouwketen te veroveren. “De impact op de hele sector is nu nog klein,” zegt Koen. “Maar op milieugebied maken we al een enorm verschil.”

Daarnaast laat het succes van circulair hardhout zien dat de bouwsector klaar is voor verandering. “We willen circulair denken in de hele keten stimuleren,” zegt Brent. “Het moet niet zo zijn dat een projectontwikkelaar alles sloopt, weggooit en dan een circulair pand neerzet.” Daarom is het voor de Coöperatie een vereiste dat afnemers zelf ook nadenken over wat ze zelf kunnen inleveren. “Alleen dan sluiten we echt de cirkel.”

Heeft u een pand dat gesloopt of gerenoveerd moet worden waar hardhout in aanwezig is? Neem dan contact met ons op! 

Gerelateerde artikelen

Heb je nog
een vraag?

Snelle reactie nodig? Stel je vraag via WhatsApp.
Geen haast? Stuur dan een contactformulier.